ememo bieb

Doornroosje en andere verhalen (4) voor dissociatieve patiënten en therapeuten
doornroosje
de bokser
de puzzle
de lange weg, de kleine stap

door: Ellert R.S. Nijenhuis,
psycholoog/psychotherapeut


De bokser:
Ter educatie van vechters (2)

Ik heb eens gehoord van een meisje dat veel op d’r kop had gekregen. Zoveel dat ze vreselijk boos was geworden en alleen nog maar bokser wilde zijn. Weet je wel, zo’n sterke man die voor niemand bang is. De boze kant in haar was natuurlijk niet meteen zo krachtig dat hij zijn machtige, wrede tegenstanders aankon. Daarom oefende hij met een spiegel. Hij ging zo in zijn woede op dat hij werkelijk meende een ander te raken. Hé, dat was beter, zo kon je nog eens wat terugdoen. Al gauw vergat hij dat het spiegelbeeld veel met hemzelf te maken had en ook wie zijn echte vijanden waren.

Iemand die hem bezig zag, vroeg waarom hij op een spiegelbeeld sloeg. De bokser antwoordde dat hij een slap meisje lesjes leerde, “dat zag je toch zo!” De ander zei: “Maar kijk nou eens goed, je slaat een beeld van jezelf!” De bokser ontkende heftig, want hij vond dat geen leuk idee: hij was sterk en zij was zwak. De buitenstaander antwoordde: “Je spieren zijn zo krachtig geworden dat je je echte tegenstanders vast de baas kunt”.

De bokser voelde zich door die opmerking wat geprikkeld, maar ook gesterkt. Hij waagde het om niet in de spiegel vóór zich, maar in de tijd achter zich te kijken. Hij zag de mensen die het meisje zo gekweld hadden en wilde zijn woede tonen. Tegelijkertijd schoot door hem heen dat zijn kracht en dus hij zou verdwijnen als hij zijn boosheid de vrije hand zou geven.

De buitenstaander zei: “Je hebt het mis: een goede bokser zal moe zijn na een gevecht, maar hij komt weer op krachten. Daarvoor heeft hij getraind en conditie opgebouwd. Zo is het ook met jou. Je hebt lang getraind, jij hebt conditie, jij kunt winnen!”